BİNBAY TV
0(530) 100 90 85
Kaptan Paşa, Piyalepaşa Blv. No:34385, 34290 Şişli/İstanbul
04-19-2021
3 Dk.
Kadınlarda İdrarda Kan Görülmesi

Kadınlarda idrarda kan görülmesi, erkeklere göre daha sık görülmektedir ve bunun kadınlara özgü sebepleri vardır. Oldukça önemli bir sağlık sorunu olan idrarda kan görülmesi durumu mutlaka ciddiye alınmalıdır ve hiç gecikmeden bir üroloji doktoru ile görüşülmelidir.

Kadınlarda idrarda kan gelmesi durumunun nedenleri ve hangi hastalıklardan şüphe edileceği konusunda bilgi vermeden önce genel hatları ile idrarda kan görülmesi olayından bahsedelim. (Aşağıdaki görselde idrar renklerini ve buna neden olan faktörleri görebilirsiniz.)

idrar renkleri

İdrarda Kan Görülmesi

İdrarda kan görülmesi durumuna hematüri denir. İdrarda kan görülmesi durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak görülür. Çoğunlukla böbrek ve mesane hastalıkları ile ilişkili olarak görülür. Enfeksiyonlar ve böbrek taşları da idrardan kan gelmesine neden olabilir.

Hematüri hakkında detaylı bilgi alın >> muratbinbay.com/idrarda-kan-gorulmesi

Kadınlarda İdrarda Kan Görülmesi Nedenleri

Kadınlarda idrarda kan görülmesi; böbrekleri, mesaneyi ve üreterleri içeren idrar yollarının bir kısmı hasara uğradığında veya tahriş olduğunda oluşabilir.

Ancak, idrarda görünen kan her zaman idrar yolundan gelmez. Kadınlarda, vajina, serviks veya uterustan idrarda kan görünebilir ve bu da hematürinin yanlış teşhisine sebebiyet verir.

Hematüri tipleri şunlardır:

  • Bir kişinin idrarında kan görebildiği brüt hematüri durumunda idrar pembe, kırmızı veya kahverengi olarak görülebilir.
  • İdrarın gözle görünmeyen kan miktarları içerdiği mikroskobik hematüri durumunda gözle görülemeyen kan hücreleri üroloji testleri sırasında tespit edilebilir.

Kadınlarda idrarda kan görülmesinin nedenleri arasında şunlar olabilir:

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Kadınlar, üretralarının yeri nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları gelişimi için daha yüksek bir risk taşır.

Bağırsaklardaki bakteriler üretraya girdiğinde, idrarı vücuttan taşıyan tüp UTI'leri meydana getirir. Enfeksiyon üretrayı dolaşabilir ve üreterlere, böbreklere veya mesaneye bulaşabilir.

Bir idrar yolu enfeksiyonu, insanların sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı hissetmelerine neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonunun diğer semptomları şunları içerebilir:

  • ağrılı idrara çıkma
  • bulutlu veya pis kokulu idrar
  • idrarda kan
  • bel, karın veya pelvik bölgede basınç veya ağrı

Mesane ve Böbrek Taşları

Fazla mineraller mesanede ve böbreklerde sert tortular veya taşlar oluşturabilir.

Böbrek taşları hakkında detaylı bilgi almak için >> muratbinbay.com/bobrek-tasi-nedir

Taşlar, idrar yolunu ve ilgili organların astarlarını yırtabilir veya çizebilir. Buralardan gelen kan idrarla karışarak brüt veya mikroskobik hematüri ile sonuçlanabilir.

İdrar yolundaki taşlar, aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

  • pembe, kırmızı veya kahverengi idrar
  • sık idrara çıkma
  • idrar kaçırma veya istemsiz idrara çıkma
  • ağrılı idrara çıkma
  • bulutlu veya pis kokulu idrar

Hematüri, Kanseri İşaret Ediyor Olabilir Mi?

Enfeksiyonlardan ve taşlardan daha az yaygın olmasına rağmen, böbrek veya mesanenin kanseri de hematüriye neden olabilir.

İdrarda kan görülmesi durumu her gün yaşanmayabilir. Yani bir gün kan görülebilir ve ertesi gün idrar temiz görünür. Bir doktora başvurmadan önce kanın tekrar görünmesi beklememelidir.

Mesane kanseri bir kişinin az ya da çok sık idrara çıkmasına neden olabilir. Böbrek kanseri, genellikle hastanın idrar yapma alışkanlığını etkilemez, ancak bel ağrısına neden olabilir.

Mesane kanseri hakkında detaylı bilgi almak için >> muratbinbay.com/mesane-kanseri

Yorumlar ve Sorular
Emine
3 ay önce
Sprial taktıktan sonra kanamam oluyordu ama son zamanlarda kan pıhtılaşmasi sanki siyah renkli olmaya başladı
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 ay önce
Spiral (rahim içi araç) taktırdıktan sonra yaşanan kanama değişiklikleri, özellikle de kan pıhtılaşması ve rengin siyaha dönmesi gibi durumlar, doktorunuzla paylaşılması gereken önemli bilgilerdir. Bu tür değişiklikler, bazen normal kabul edilebilirken, bazen de daha ciddi durumların işareti olabilir. Bu durumu en kısa sürede bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyla görüşmeniz önemlidir. Uzman bir doktor, belirtilerinizi değerlendirecek, gerekli tetkikleri yapacak ve size uygun tedavi veya müdahale önerisinde bulunacaktır. Sağlığınızla ilgili herhangi bir riski önlemek adına, bu tür belirtileri asla göz ardı etmemeniz önemlidir.
Hanife
1 yıl önce
2 gündür adet kanı gibi idrarımdan kan geliyor az karın ağrım var ve bazen koyu kahve renginde toprağımsı bir şeyler
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
1 yıl önce
İdrarda kan görülmesi durumu üzerinde durulması gereken bir semptomdur. Yaşadığınız durum ile ilgili olarak mutlaka bir üroloji muayenesi olmanızı öneririz.
Tülay
2 yıl önce
Ben dövüş sporu ve güreş yapan bir kadınım. Bu aralar ağır antrenmanlar yapıyorum. İdrarımda kan ve böbrek sırt ağrısı yaşıyorum. Artı olarak çok vitamin aminoasit ve protein takviyesi alıyorum. Bunlar kan gelmesine etken olabilir mi?
Cevapla
Zehra güzey
2 yıl önce
Kan işiyorum nedeni nedir acaba
Cevapla
Zeynep
2 yıl önce
Benim idrarimda 2 gündür pembe kırmızı gibi geliyor bunun nedeni nedir nspmaliyomdir
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
2 yıl önce
İdrarda kan görülmesi bir çok farklı hastalığın belirtisi olabileceği gibi geçici bir sorun da olabilir. Detaylı inceleme ve testler için randevu oluşturmanızı tavsiye ederiz.